„Nagyon gyakran felfázom, pedig úgy felöltözöm!”

41 éve vagyok nőgyógyász szakorvos. Az első 25 évben nem találkoztam azzal a panasszal, hogy a paciens gyakran „felfázik”, „pedig tessék elhinni, hogy úgy felöltözöm!” Az utóbbi 16 évben egyre többször.  Azt is panaszolták, hogy ez a „felfázás” gyakran a szexuális együttlét utáni napon jelentkezik. E két dolog együtt jelentkezése gondolkodásra késztetett, valamint az a tény, hogy ha rövid idő múlva urológushoz szalad a paciens, ő nem talál semmi elváltozást (nem fáj a hólyag, negatív a vizelettenyésztés), és tovább küldi nőgyógyászhoz a hölgyet. Ha nőgyógyászhoz megy először a paciens, ő se találja az okot, és urológushoz küldi. Így labdázgatnak egymással a nőgyógyász és urológus, míg néhány nap múlva a tenyésztés kimutatja az E. colit. Konkrétan a panaszok: állandó vizelési inger kevés vizelet ürítéssel, gyakori fájdalmas vizelés, egyes esetekben véres vizelet, később alhasi fájdalom is jelentkezik. A beteg ekkor kap antibiotikumot (először Monuralt, majd ismétlődése esetén keményebb antibiotikumokat), amitől megszűnik ugyan a panasz, de néhány nap után „kiújul”. Akik észlelik, hogy a szex után jelentkeznek a panaszok, azok már félnek a szextől, vagy egymást gyanúsítják a másik fél megcsalásával. Ez párkapcsolatok, házasságok felbomlásához vezet!Egy paciensem a válás után újabb párkapcsolatban soha nem észlelte ezt a problémát! Sokan jelzik, hogy az első szexuális kapcsolat vagy partnerváltás után jelentkezett először.
Magánrendelőmben ez a probléma egyre gyakrabban fordult elő. 15 év alatt 5 évenként számolva 14,47%;  17,91%;  33,21% (melyből az utolsó évben 45%). Minden esetben a krónikus gyulladás tapasztalatom szerint leghatásosabb gyógyszerét, a laktobacillus vakcinációt alkalmaztam. Kevés kivétellel a gyulladás nem szűnt meg, csak csökkent, de hamarosan újra fellángolt. Viszont előfordult, hogy gyógyszer nélkül, spontán elmúlt.

2008-ban olvastam egy internetes fájlt a G pontról, a nők „gyönyör pontjáról”, melyet 1950-ben fedezett fel és ismertetett Ernest Grafenberg nőgyógyász. Erről az orvosi egyetemen nem tanítottak, az orvosi gyakorlatban se esett szó róla soha, mert az azóta eltelt 64 év alatt a kutatók vitatták a létezését, mivel korrekt bizonyítékát nem tudták kimutatni se ultrahangos vizsgálattal, se anatómiai boncolással – a nők fikciójának tartották. Pedig bármelyik nő önvizsgálattal meg tudja találni. A mellső hüvelyfalon a középvonalban, a hüvelybemenettől 4-6 cm-re ujjal betapintva észlelhető. Clifford és Joyce Penner „A szexualitás ajándéka” c. könyvében, amely a szexualitás gyakorlati részével is foglalkozik, megtalálható ez a leírás. (Harmat Kiadó, 2011.)
A laikus közönség az RTL Klub televízióban 2002-ben indult Való világ sokak által nézett sorozatában hallhatott először a G pontról, majd egyre nagyobb számban jelentek meg cikkek az interneten. 1999-ben a magyar közönség mindössze 3 %-a internetezett, 2014-ben több, mint 6 millió. Az internetezők számának növekedésével a lakosság ilyen irányú ismerete is gyarapodott. Azelőtt se felmenőim, se az én fiatal koromban a férfiak nem tudták, hogyan lehet a nő nemi élvezetét elérni, s a nők legnagyobb része csak megjátszotta, hogy „jó volt”! Az utóbbi másfél évtizedben az internet segített ebben, s a G pont ismerete mára az évek során már az egyre nagyobb számú internet-használó lakosságban elterjedt. Új ismereteiket felhasználják szexuális életükben.
2014 márciusában jelent meg Adam Ostrzenski lengyel származású amerikai nőgyógyász professzor és munkatársai publikációja : „A G-pont komplex anatómiai preparátumának és újabban felfedezett szövettanának beigazolása” című tanulmánya. Ostrzenski 8, nem természetes halállal meghalt 37 és 68 év közötti nőt boncolt a halál beállta után 48 órán belül, és szövettani vizsgálattal mind a 8-nál kimutatta a G-pontot. Ez egy nyitott, 3x8 mm-es zsákocska, melynek feje a hüvelyfal hámja mellett (vagy benne) van, szája a húgycsőbe nyílik. Ezzel megdönthetetlen bizonyítékát adta a G pont létezésének.

De mi az összefüggés a G-pont orgazmus és a szex utáni „felfázás érzet” között? A G pont egy prosztata szerű szövet, e zsákocska térfogata nemi izgatásra, dörzsölésre 4-5-szörösre duzzad, környezetéből folyadékot vesz fel. A női hüvelyváladékban normál állapotban 10-15 féle élőlény – baktériumok, gombák – találhatók békés együtt élésben: a hüvelyi laktobacillusok által termelt savanyú tejsav nem engedi őket szaporodni. Nemi izgatáskor a folyadék felvétellel együtt a kórokozókból, elsősorban a női hüvelyben gyermekkortól megtalálható E. coliból kevés átdiffundál a G-zsákba,  majd orgazmuskor a női ejakulációval bespriccelődnek a húgycsőbe azon a ponton, ahová a G-pont szája nyílik. Itt nincs laktobacillus, ami megakadályozná, ezért a coli szaporodni kezd. 8-12 óra, néha 1-2 nap alatt olyan mértékben, hogy a húgycső hámsejtjeiben gyulladást, ezzel gyakori vizelési ingert, és a következő vizelet ürítésnél nagyon erős fájdalmat, néha véres vizeletet is okoznak. Ekkor még a hólyagból vett katéteres vizelet tiszta, semmi nem tenyészthető ki. Sok nő tapasztalatból tudja: ha sok folyadékot iszik, és szex után azonnal többször ürít vizeletet, akkor nem jelentkezik a gyulladás – a vizelet kimossa a baktériumokat. Ha azonban az első órákban nem sikerül a kórokozókat eltávolítani, akkor azok tovább szaporodva eljutnak a hólyagba is, annak is gyulladását okozzák. Ez eredményezi a gyakori hólyaghurutnak tartott problémát. Ekkor már kimutatható vizelettenyésztéssel is baktérium, főleg az E. coli.  Én tudom a megoldást!

Megelőzésre legalkalmasabb 1 tabletta Nitrofurantoin, ami nem antibiotikum, hanem széles spektrumú antibakteriális hatású kemoterapeutikum. (Jelenleg nem kapható Magyarországon, Furodantin néven a budapesti Európa Patika – Budapest VIII., Fiumei út 2 - Németországból néhány nap alatt behozza orvosi receptre.) Hatásszélessége a legtöbb húgyúti fertőzést előidéző kórokozóra kiterjed. Károsító hatás, rezisztencia kialakulás 1 tablettától nem jelentkezik. Fél órával előtte célszerű 1 tabletta Daedalont bevenni hányinger ellen, ha ez jelentkezne. Jelenleg a német megfelelőjét lehet beszerezni, ami kapszula formában van, bélben oldódik, és nem okoz hányingert. A szexuális együttlét előtt vagy után 1 tabletta Nitrofurantoin bevétele 1 szendvicscsel, 1 pohár vízzel a bélrendszerből gyorsan, 87-94 %-a felszívódik. Ha ismételt szex következik 6 órán belül, a Nitrofurantoin bevételét nem kell ismételni.) A vérkeringés 6 óra alatt 45-ször viszi keresztül a vesén, és ez alatt legnagyobb része kiválasztódik a hólyagba, 12 óra alatt a teljes beadott mennyiség kiürül. Mielőtt a húgycsőben el tudna szaporodni a kevés bejutott baktérium, a hólyag kiürülése segítségével a Nitrofurantoin ezt megakadályozza.  Megjegyzem, hogy a Németországban kapható Furadantin kapszula hányingert se okoz. Beszerezhető az Európa patikán keresztül, de orvosi receptre. A nagyon ritkán előforduló tüdő reakció jelentkezése esetén javasolható helyette az Európai Urológus Társaság ajánlását is élvező Urell kapszula, vagy Sumetrolim 2x1 tabletta.  

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat nem csak közösüléssel, hanem maszturbációval is kiváltható a G pont tartós izgatásával. Sőt azt is jegyezzük meg, hogy a postmenopausában ugyanúgy kialakulhat, ezért a prevenciót ezekben az esetekben is alkalmazni kell.
A szexuális együttlét utáni alsó húgyúti gyulladás „fájdalmas, makacs betegség” (dr. Tenke Péter). Azért makacs, mert minden jól sikerült szexuális együttlét alkalmával újra fertőződik a hüvelyből a G-ponton keresztül a húgycső, vagyis nem is krónikus gyulladás, és nem is egyszerűen recidiváló betegség. Ez a tény magyarázza, hogy az antibiotikus terápia miért nem tud tartós gyógyulást eredményezni. Előfordulása ma már több mint 25 % - népbetegségnek tekinthető. Mivel párkapcsolatok, házasságok felbomlását okozhatja – részben azért mert az egyik fél megcsalást feltételez, részben azért, mert a szenvedő alany kerüli a szexet - súlyos társadalmi probléma is. Célszerű lenne az általános iskola legfelső osztályában, vagy a középiskolában tanítani a prevenciót. Nem szükséges tudatlanságból a szexuális együttlét legfantasztikusabb, extázist kiváltó élvezetéről lemondani!

Bővebb információ Dr. Lázár Erikáról >>

Mentés

CSiGa PlÁzA

Közösségi modul

 

Legkeresettebb

  • Állatorvosi rendelő 9. kerület,...Leírás: Hozza hozzánk kedvencét! Állatorvosi rendelőnk modern környezetben, korszerű műszerekkel várja  pácienseit. Kutyákon és cicákon kívül fogadunk vadászgörényeket illetve nyuszikat és egyéb rágcsálókat is. Rendelőnkben állatpatika is működik. Folyamatosan fr ...
  • Fűtésszerelő, gázszerelő,...Leírás: Fűtésszerelőként dolgozom a IX. kerületben, ahol vállalok gázszerelőre és vízszerelőre tartozó feladatokat is. Szakmámat maximális odafigyeléssel, elkötelezettséggel folytatom, a rám bízott munka nagyságától függetlenül megbízható minőséget nyújtok. Ha ví ...
  • Kötéltréner edzés 9. kerület,...Leírás: A 9. kerületből is szeretettel várjuk a sportolni vágyókat sportklubunkban kötéltréner edzéssel és funkcionális edzéssel. A Herkules sportklub 1989-ben nyitotta meg kapuit a sportolni vágyók előtt, először csak egy kisebb helyen, majd később egy nagyobb t ...
  • Csomagológép, csomagolóanyag 9....Leírás: Csomagológépet vagy csomagolóanyagot vásárolna a 9. kerületben? Nálunk hatalmas választékot találhatnak ferencvárosi vásárlóink, cégünk több évtizede hazánk egyik meghatározó csomagológép és csomagolóanyag forgalmazója! Fő mottónk: „Partner a csomagolásba ...
  • LCD TV javítás Ferencváros, TV...Leírás: TV szervizünk munkatársai vállalnak javítást a 9. kerületben is, bármilyen televízió típus esetén rendelkezésre állunk! LCD TV javítás a fő profilunk, de foglalkozunk LED és plazma technológiák szervizelésével is. TV szervizünk törekszik arra, hogy a hib ...
  • Társasház képviselet Ferencváros,...Leírás: Magas szintű szolgáltatásokat biztosítok a társasház képviselet során a 9. kerületben is, így bátran keressen, amennyiben Ferencvárosban megbízható közös képviseletre, társasházkezelésre van szüksége. Mottóm, hogy én vagyok Önökért, nem pedig fordítva, ez ...
  • Méteráru Ferencváros, rövidáru 9....Leírás: Szeretettel várjuk vásárlóinkat 9. kerületi rövidáru, méteráru boltunkban, ahol széles választékban kínáljuk termékeinket a ferencvárosi érdeklődők részére. Kínálatunkban szinte minden megtalálható, ami csak szükséges lehet a szabáshoz vagy varráshoz. Mét ...
  • Nyomda Ferencváros, diplomakötés...Leírás: Nyomdánk a 9. kerület közelében található, ahol többek között diplomakötéssel is foglalkozunk. Sok éves szakmai tapasztalattal várjuk ferencvárosi megrendelőinket, fekete-fehér és színes nyomtatással is foglalkozunk, emellett rendelkezésre állunk fénymáso ...
  • Alkalmi csokor 9. kerület,...Leírás: Ha ballagási csokorra van szüksége, bátran jöjjön el a 9. kerülethez közeli virágüzletünkbe, hiszen a csodálatos virágok mellett alkalmi csokor készítéssel is rendelkezésre állunk. A ballagási csokrok mellett természetesen esküvői vagy születésnapi csokro ...
  • Autószerviz 9. kerület, műszaki...Leírás: Autószervizünkben a 9. kerületieket is örömmel fogadjuk, az autójavítás mellett rendelkezésre állunk műszaki vizsgáztatással is, így ebben az esetben is várjuk a ferencvárosi autósokat műhelyünkben. Kollégáink nagy tapasztalattal, megbízhatóan és gyorsan ...

SZAKMAI CIKKEK

A hajhosszabbítás módszerei

Minden nő szép és hosszú hajról álmodozik, azonban sajnos nem mindenkinek adatik meg a dús hajkorona. Ez napjainkban szerencsére már nem okoz olyan nagy elkeseredést a hölgyek számára, hiszen, ha a hajunk természetes állapotban nem eléggé dús, vagy...

Bővebben

„Nagyon gyakran felfázom, pedig úgy felöltözöm!”

41 éve vagyok nőgyógyász szakorvos. Az első 25 évben nem találkoztam azzal a panasszal, hogy a paciens gyakran „felfázik”, „pedig tessék elhinni, hogy úgy felöltözöm!” Az utóbbi 16 évben egyre többször.  Azt is panaszolták, hogy ez a „felfázás” gyakr...

Bővebben

Soha nem volt ennyire könnyű redőnyt rendelni

Redőny rendelés, redőny árajánlat nálunk: Folyamatosan növekvő redőny értékesítés a helyszíni szereléssel. Másként, mint mások. 2010 év elejétől megfordítottuk a rendelési szokásokat, mely az általános piacai gyakorlattal teljesen szemben állt. Azót...

Bővebben

Miért fontos a szemüveg vizsgálatnál a szemészeti …

40 éves kor körül az emberek olvasási képessége az alkalmazkodás csökkenése miatt romlik, homályosan látnak, „megrövidül a kezük”. Jobb esetben ilyenkor szemészorvost keresnek fel, aki egy teljes körű szemészeti vizsgálatot végez. Ilyenkor részletes ...

Bővebben

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Miért van erre szükség? Mert adataid védeni kell. További információ

Rendben - OK
© 2015 Awacs Design és Reklámiroda Kft. Minden jog fenntartva.

Kategóriák