„Nagyon gyakran felfázom, pedig úgy felöltözöm!”

41 éve vagyok nőgyógyász szakorvos. Az első 25 évben nem találkoztam azzal a panasszal, hogy a paciens gyakran „felfázik”, „pedig tessék elhinni, hogy úgy felöltözöm!” Az utóbbi 16 évben egyre többször.  Azt is panaszolták, hogy ez a „felfázás” gyakran a szexuális együttlét utáni napon jelentkezik. E két dolog együtt jelentkezése gondolkodásra késztetett, valamint az a tény, hogy ha rövid idő múlva urológushoz szalad a paciens, ő nem talál semmi elváltozást (nem fáj a hólyag, negatív a vizelettenyésztés), és tovább küldi nőgyógyászhoz a hölgyet. Ha nőgyógyászhoz megy először a paciens, ő se találja az okot, és urológushoz küldi. Így labdázgatnak egymással a nőgyógyász és urológus, míg néhány nap múlva a tenyésztés kimutatja az E. colit. Konkrétan a panaszok: állandó vizelési inger kevés vizelet ürítéssel, gyakori fájdalmas vizelés, egyes esetekben véres vizelet, később alhasi fájdalom is jelentkezik. A beteg ekkor kap antibiotikumot (először Monuralt, majd ismétlődése esetén keményebb antibiotikumokat), amitől megszűnik ugyan a panasz, de néhány nap után „kiújul”. Akik észlelik, hogy a szex után jelentkeznek a panaszok, azok már félnek a szextől, vagy egymást gyanúsítják a másik fél megcsalásával. Ez párkapcsolatok, házasságok felbomlásához vezet!Egy paciensem a válás után újabb párkapcsolatban soha nem észlelte ezt a problémát! Sokan jelzik, hogy az első szexuális kapcsolat vagy partnerváltás után jelentkezett először.
Magánrendelőmben ez a probléma egyre gyakrabban fordult elő. 15 év alatt 5 évenként számolva 14,47%;  17,91%;  33,21% (melyből az utolsó évben 45%). Minden esetben a krónikus gyulladás tapasztalatom szerint leghatásosabb gyógyszerét, a laktobacillus vakcinációt alkalmaztam. Kevés kivétellel a gyulladás nem szűnt meg, csak csökkent, de hamarosan újra fellángolt. Viszont előfordult, hogy gyógyszer nélkül, spontán elmúlt.

2008-ban olvastam egy internetes fájlt a G pontról, a nők „gyönyör pontjáról”, melyet 1950-ben fedezett fel és ismertetett Ernest Grafenberg nőgyógyász. Erről az orvosi egyetemen nem tanítottak, az orvosi gyakorlatban se esett szó róla soha, mert az azóta eltelt 64 év alatt a kutatók vitatták a létezését, mivel korrekt bizonyítékát nem tudták kimutatni se ultrahangos vizsgálattal, se anatómiai boncolással – a nők fikciójának tartották. Pedig bármelyik nő önvizsgálattal meg tudja találni. A mellső hüvelyfalon a középvonalban, a hüvelybemenettől 4-6 cm-re ujjal betapintva észlelhető. Clifford és Joyce Penner „A szexualitás ajándéka” c. könyvében, amely a szexualitás gyakorlati részével is foglalkozik, megtalálható ez a leírás. (Harmat Kiadó, 2011.)
A laikus közönség az RTL Klub televízióban 2002-ben indult Való világ sokak által nézett sorozatában hallhatott először a G pontról, majd egyre nagyobb számban jelentek meg cikkek az interneten. 1999-ben a magyar közönség mindössze 3 %-a internetezett, 2014-ben több, mint 6 millió. Az internetezők számának növekedésével a lakosság ilyen irányú ismerete is gyarapodott. Azelőtt se felmenőim, se az én fiatal koromban a férfiak nem tudták, hogyan lehet a nő nemi élvezetét elérni, s a nők legnagyobb része csak megjátszotta, hogy „jó volt”! Az utóbbi másfél évtizedben az internet segített ebben, s a G pont ismerete mára az évek során már az egyre nagyobb számú internet-használó lakosságban elterjedt. Új ismereteiket felhasználják szexuális életükben.
2014 márciusában jelent meg Adam Ostrzenski lengyel származású amerikai nőgyógyász professzor és munkatársai publikációja : „A G-pont komplex anatómiai preparátumának és újabban felfedezett szövettanának beigazolása” című tanulmánya. Ostrzenski 8, nem természetes halállal meghalt 37 és 68 év közötti nőt boncolt a halál beállta után 48 órán belül, és szövettani vizsgálattal mind a 8-nál kimutatta a G-pontot. Ez egy nyitott, 3x8 mm-es zsákocska, melynek feje a hüvelyfal hámja mellett (vagy benne) van, szája a húgycsőbe nyílik. Ezzel megdönthetetlen bizonyítékát adta a G pont létezésének.

De mi az összefüggés a G-pont orgazmus és a szex utáni „felfázás érzet” között? A G pont egy prosztata szerű szövet, e zsákocska térfogata nemi izgatásra, dörzsölésre 4-5-szörösre duzzad, környezetéből folyadékot vesz fel. A női hüvelyváladékban normál állapotban 10-15 féle élőlény – baktériumok, gombák – találhatók békés együtt élésben: a hüvelyi laktobacillusok által termelt savanyú tejsav nem engedi őket szaporodni. Nemi izgatáskor a folyadék felvétellel együtt a kórokozókból, elsősorban a női hüvelyben gyermekkortól megtalálható E. coliból kevés átdiffundál a G-zsákba,  majd orgazmuskor a női ejakulációval bespriccelődnek a húgycsőbe azon a ponton, ahová a G-pont szája nyílik. Itt nincs laktobacillus, ami megakadályozná, ezért a coli szaporodni kezd. 8-12 óra, néha 1-2 nap alatt olyan mértékben, hogy a húgycső hámsejtjeiben gyulladást, ezzel gyakori vizelési ingert, és a következő vizelet ürítésnél nagyon erős fájdalmat, néha véres vizeletet is okoznak. Ekkor még a hólyagból vett katéteres vizelet tiszta, semmi nem tenyészthető ki. Sok nő tapasztalatból tudja: ha sok folyadékot iszik, és szex után azonnal többször ürít vizeletet, akkor nem jelentkezik a gyulladás – a vizelet kimossa a baktériumokat. Ha azonban az első órákban nem sikerül a kórokozókat eltávolítani, akkor azok tovább szaporodva eljutnak a hólyagba is, annak is gyulladását okozzák. Ez eredményezi a gyakori hólyaghurutnak tartott problémát. Ekkor már kimutatható vizelettenyésztéssel is baktérium, főleg az E. coli.  Én tudom a megoldást!

Megelőzésre legalkalmasabb 1 tabletta Nitrofurantoin, ami nem antibiotikum, hanem széles spektrumú antibakteriális hatású kemoterapeutikum. (Jelenleg nem kapható Magyarországon, Furodantin néven a budapesti Európa Patika – Budapest VIII., Fiumei út 2 - Németországból néhány nap alatt behozza orvosi receptre.) Hatásszélessége a legtöbb húgyúti fertőzést előidéző kórokozóra kiterjed. Károsító hatás, rezisztencia kialakulás 1 tablettától nem jelentkezik. Fél órával előtte célszerű 1 tabletta Daedalont bevenni hányinger ellen, ha ez jelentkezne. Jelenleg a német megfelelőjét lehet beszerezni, ami kapszula formában van, bélben oldódik, és nem okoz hányingert. A szexuális együttlét előtt vagy után 1 tabletta Nitrofurantoin bevétele 1 szendvicscsel, 1 pohár vízzel a bélrendszerből gyorsan, 87-94 %-a felszívódik. Ha ismételt szex következik 6 órán belül, a Nitrofurantoin bevételét nem kell ismételni.) A vérkeringés 6 óra alatt 45-ször viszi keresztül a vesén, és ez alatt legnagyobb része kiválasztódik a hólyagba, 12 óra alatt a teljes beadott mennyiség kiürül. Mielőtt a húgycsőben el tudna szaporodni a kevés bejutott baktérium, a hólyag kiürülése segítségével a Nitrofurantoin ezt megakadályozza.  Megjegyzem, hogy a Németországban kapható Furadantin kapszula hányingert se okoz. Beszerezhető az Európa patikán keresztül, de orvosi receptre. A nagyon ritkán előforduló tüdő reakció jelentkezése esetén javasolható helyette az Európai Urológus Társaság ajánlását is élvező Urell kapszula, vagy Sumetrolim 2x1 tabletta.  

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat nem csak közösüléssel, hanem maszturbációval is kiváltható a G pont tartós izgatásával. Sőt azt is jegyezzük meg, hogy a postmenopausában ugyanúgy kialakulhat, ezért a prevenciót ezekben az esetekben is alkalmazni kell.
A szexuális együttlét utáni alsó húgyúti gyulladás „fájdalmas, makacs betegség” (dr. Tenke Péter). Azért makacs, mert minden jól sikerült szexuális együttlét alkalmával újra fertőződik a hüvelyből a G-ponton keresztül a húgycső, vagyis nem is krónikus gyulladás, és nem is egyszerűen recidiváló betegség. Ez a tény magyarázza, hogy az antibiotikus terápia miért nem tud tartós gyógyulást eredményezni. Előfordulása ma már több mint 25 % - népbetegségnek tekinthető. Mivel párkapcsolatok, házasságok felbomlását okozhatja – részben azért mert az egyik fél megcsalást feltételez, részben azért, mert a szenvedő alany kerüli a szexet - súlyos társadalmi probléma is. Célszerű lenne az általános iskola legfelső osztályában, vagy a középiskolában tanítani a prevenciót. Nem szükséges tudatlanságból a szexuális együttlét legfantasztikusabb, extázist kiváltó élvezetéről lemondani!

Bővebb információ Dr. Lázár Erikáról >>

Mentés

CSiGa PlÁzA

Közösségi modul

 

Legkeresettebb

  • Irodatakarítás Ferencváros,...Leírás: A 9. kerületben is rendelkezésre áll profi csapatunk, amennyiben irodatakarításra vagy teljes irodaház takarításra van szüksége, illetve ferencvárosi családi házak, lakások takarítása esetén is számíthat ránk. Nagy szakmai tapasztalattal rendelkezünk, leg ...
  • Ügyviteli tanácsadás 8. kerület,...Leírás: Cégünk több mint 10 éves múlttal rendelkezik az ügyviteli tanácsadás területén. Megrendelőink közé tartoznak szállodák, élelmiszeripari vállalatok egyaránt. Ügyviteli tanácsadásunk kiterjed a: minőségbiztosítás környezetvédelem IX. kerület munkavédel ...
  • Villanyszerelési anyagok...Leírás: Villanyszerelési szaküzletünk már számos éve rendelkezésre áll villanyszerelési anyagok széles választékával a 9. kerülettől nem messze. Ferencvárosi magánszemélyeket és szakembereket egyaránt örömmel fogadunk szaküzletünkben. Munkánkra, illetve szolgálta ...
  • Autószerviz, autószerelő 9. kerületLeírás: 9. kerületi autószervizünk 30 éves autószerelő tapasztalattal, professzionális felszereléssel és ügyfélbarát hozzáállással várja az autósokat! Ferencvárosi autószervizünkben professzionális eszközökkel és ügyfélközpontú kiszolgálással várjuk márkafüggetle ...
  • Kézi autómosó, autómosás, gőzös...Leírás: 9. kerületi autókozmetikánk számos extra szolgáltatással várja, itt autója nem csak egy megszokott autómosást kaphat! Védelem az UV sugarak, madárpiszok ellen, a nanotechnológiának köszönhetően esős időben a szélvédőn jobb az átláthatóság, és ha szeretné ...
  • Allergiamentes fogsor 9. kerület,...Leírás: Szeretettel várja 9. kerületi pácienseinket is fogtechnikánk, ahol egyik fő profilunk az allergiamentes fogsor készítés. Fogtechnikánkban a fogsor készítéshez egy teljesen új anyagot alkalmazunk, mely által allergiamentes fogsort tudunk készíteni ferencvá ...
  • Kipufogó szerviz Ferencváros,...Leírás: Amennyiben kipufogó javításra vinné autóját, jöjjön el bátran kipufogó szervizünkbe a 9. kerületből is, hiszen nagy szakmai tapasztalattal, megbízható munkavégzéssel állunk a ferencvárosi autósok rendelkezésére. Kipufogó szervizünkben a kipufogó javítás m ...
  • Látásvizsgálat Ferencváros,...Leírás: Ferencvárosi optikánkban 1998 óta várjuk a tisztelt IX. kerületi vásárlókat, pácienseket, ahol szemüvegkészítéssel és látásvizsgálattal is foglalkozunk, optikánkban teljes körű szemészeti és gyermekszemészeti vizsgálatra van lehetőség. Képzett optikusaink ...
  • Ruhajavítás Ferencváros, bőrkabát...Leírás: Ferencvárosban keres varrodát, ahol rövid határidővel vállalnak ruhajavítást, esetleg bőrkabát javítást? Várjuk 9. kerületi ruhajavító üzletünkben, ahol az általános javítások mellett bőrkabát javítást is vállalunk. Üzletünkben vállalunk teljeskörű ruhaja ...
  • Ügyvédi iroda 9. kerület, jogi...Leírás: 2003-ban alakult 9. kerületi ügyvédi irodámban, több, mint tíz éves szakmai tapasztalattal állok rendelkezésre jogi képviselet és tanácsadás esetén. Szakterületem elsősorban a polgári jog, de mediációval is rendelkezésre állok főként házassági bontóperek ...

SZAKMAI CIKKEK

„Nagyon gyakran felfázom, pedig úgy felöltözöm!”

41 éve vagyok nőgyógyász szakorvos. Az első 25 évben nem találkoztam azzal a panasszal, hogy a paciens gyakran „felfázik”, „pedig tessék elhinni, hogy úgy felöltözöm!” Az utóbbi 16 évben egyre többször.  Azt is panaszolták, hogy ez a „felfázás” gyakr...

Bővebben

Soha nem volt ennyire könnyű redőnyt rendelni

Redőny rendelés, redőny árajánlat nálunk: Folyamatosan növekvő redőny értékesítés a helyszíni szereléssel. Másként, mint mások. 2010 év elejétől megfordítottuk a rendelési szokásokat, mely az általános piacai gyakorlattal teljesen szemben állt. Azót...

Bővebben

Miért fontos a szemüveg vizsgálatnál a szemészeti …

40 éves kor körül az emberek olvasási képessége az alkalmazkodás csökkenése miatt romlik, homályosan látnak, „megrövidül a kezük”. Jobb esetben ilyenkor szemészorvost keresnek fel, aki egy teljes körű szemészeti vizsgálatot végez. Ilyenkor részletes ...

Bővebben

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.

Miért van erre szükség? Mert adataid védeni kell. További információ

Rendben - OK
© 2015 Awacs Design és Reklámiroda Kft. Minden jog fenntartva.

Kategóriák